Friday, November 10, 2017

Azolla

1.RESIPI SILAJ AZOLLA
-10kg Azolla yg dituskan
-100 g mollase,50 g garam & 50 g EMAS
-peram selama 2 hari
-sedia untuk diberi pada ternakan

2.RESIPI BOKASHI AZOLLA
-1kg Azolla
-1kg dedak biasa/hitam/murah
-50ml EM & 50 ml mollasses
-campur EM,mollases 
-Gaul Azolla,dedak dan campuran EM/mollases hingga sebati
-masukan dalam bekas kedap udara
-simpan selama seminggu sebelum digunakan

3.RESIPI KERABU AZOLLA
-10kg Azolla kering (sejat airnya)
-8kg nasi (dari beras hancur)
-2kg dedak beras/temukut/jagung
-2kg hampas kelapa (diperam dgn EM)
-Gaul  kesemua bahan tanpa campur air

4.PALLET AZOLLA
-Azolla 30% (difermentasikan):
-50kg azolla segar
-1 liter molasses
-30 ml EM
-Gaul & simpan dlm tong kedap udara 15-20 hari
70% add on:
-tepung ikan/tepung BSFL
-fish amino asid
-dedak beras/dedak gandum

No comments: