Sunday, December 18, 2016

Ubatan herba untuk ayam

A.Cara ubati Coryza

Tepung beras - 300g
Kencur ditumbuk halus - 200g
Halia parut - 50g
Digaul rata dan dijadikan berbentuk palet bebulat dan dijemur kering. Beri makan.

2.Cara ubati Sampar
Daun betik - sehelai
Halia - seketul
Akar bakawali - serumpun
Direbus sampai lunyai hancur. Beri minum airnya dan bahan yang lunyai tadi dicampur dalam makanan.
3.Anti-stress semula jadi
Taugeh dibuang kepala kacang hijaunya. Di racik-racik kecil sebelum diberi makan.

********************************************************************************


B: Ubat herba (antibiotik) ayam:

1.lengkuas
2.kunyit 
3.lempuyang 
4.temulawak 
5.cekur
6.daun betik
7.halia
8.bunga cengkih 
9.Em-1
10.Molasses/gula perang

Cara 1- air herba untuk ternakan:

-Hiris bahan 1 hingga 8 dan rebus dalam 30 minit 
-Biarkan menyejuk  dan kemudian asingkan bahan bahan yang tidak terlarut 
-ambil air rebusan dan masukkan kedalam bekas tertutup
-campurkan sedikit larutan EM-1 (bergantung kepada nilai air rebusan yang disimpan / sekadar cukup rasa) 
-Masukkan molasses/gula perang 
-tutup bekas dan biarkan semalaman sebelum boleh digunakan -

* terus guna juga boleh, campur sahaja dengan air minuman ayam atau makanan 
*molasses/gula merah/gula perang 
*air mestilah bebas klorin (air hujan dll)

Cara 2- ibu herba (pati)

1. Potong bahan 1-8 dan masukkan ke dalam bekas 
2. Masukkan sedikit larutan EM-1 dan tambahkan molasses 
3. Tutup dan simpan campuran bahan tadi di di kawasan bersuhu bilik 
4. Biarkan selama 1 bulan dan buka tutup  bekas sekali bagi setiap satu minggu 
5.  Setelah itu boleh guna pati herba tadi dengan cara yang sama dengan air herba tadi


Sekadar perkongsian - saya juga masih belajar . Untuk khasiat2 herba-herba tersebut boleh google sahaja apa fungsinya .. Maaf jika ada yang terkurang .. 

*p/s boleh tambah lagi pelbagai herba lain spt bawang putih, serai , lada hitam dll.

No comments: